Crezul, cunoscut si sub numele de „Simbolul Credintei,” este o declaratie de credinta fundamentala in crestinsim. Acesta exprima esenta credintei crestine si este rostit si recitat in numeroase traditii crestine din intreaga lume.
In acest articol vom explora semnificatia, istoria si importanta Crezului in viata spirituala crestina.
Crezul
Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul,
Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor.
Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
Unul-Nascut, Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii.
Lumina din Lumina,
Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, iara nu facut;
Cel de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut;
Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire
S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara,
Si S-a facut om;
Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat;
Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;
Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui;
Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii,
A caruia imparatie nu va avea sfarsit.
Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul,
Carele de la Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit,
Carele a grait prin prooroci.
Intru Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica;
Marturisesc Un Botez, spre iertarea pacatelor;
Astept invierea mortilor;
Si viata veacului ce va sa vie.
Amin!
Originea Crezului
Crezul a evoluat de-a lungul secolelor, avand radacini in primele comunitati crestine. Variante ale Crezului au fost folosite inca din primele secole ale crestinismului pentru a sintetiza invataturile esentiale ale credintei crestine. Doua dintre cele mai cunoscute forme ale Crezului sunt Crezul Niceean si Crezul Apostolic.
- Crezul Niceean: A fost formulat in primul Conciliu de la Niceea din anul 325 d.Hr. Acesta a fost dezvoltat pentru a clarifica invataturile despre divinitatea lui Iisus Hristos si face parte din traditia Bisericii Ortodoxe si a multor denominatiuni crestine.
- Crezul Apostolic: Este o formulare mai scurta a Crezului si dateaza din perioada primelor comunitati crestine. Acesta se concentreaza pe credinta in Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant si este folosit in multe liturghii crestine.
Semnificatia Crezului
Crezul exprima credinta fundamentala a crestinilor in Dumnezeu si in lucrarea lui Iisus Hristos pentru mantuirea omenirii. Iata principalele aspecte ale semnificatiei Crezului:
1. Credinta in Trinitate
Crezul exprima credinta in Trinitatea lui Dumnezeu, adica credinta in Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Aceasta doctrina fundamentala subliniaza natura unica si divina a lui Dumnezeu, care exista in trei Persoane distincte, dar unite intr-o singura esenta divina.
2. Rolul lui Iisus Hristos
Crezul subliniaza rolul central al lui Iisus Hristos in mantuirea omenirii. El a venit pe pamant pentru a rascumpara pacatele oamenilor si a aduce mantuirea prin moartea si invierea Sa.
3. Credinta in Biserica
Crezul mentioneaza credinta in Biserica ca o comunitate a credinciosilor. Aceasta arata importanta comuniunii si a marturisirii de credinta in cadrul comunitatii crestine.
4. Viata Vesnica
Crezul exprima credinta in viata vesnica si in invierea mortilor. Credinciosii isi pun speranta in viata vesnica alaturi de Dumnezeu dupa moarte.
Importanta Crezului
Crezul are o importanta cruciala in viata spirituala crestina. El serveste ca o marturie a credintei personale a fiecarui crestin si ca o legatura cu traditia bisericeasca care se intinde pe parcursul a mai multor secole. Crezul aduce unitate in credinta crestina si defineste ceea ce inseamna sa fii crestin.
Cand credinciosii il rostesc sau il recita in timpul slujbelor religioase, ei isi amintesc si isi reafirma credinta lor in Dumnezeu si in invataturile lui Iisus Hristos. Crezul devine astfel o afirmare a identitatii crestine si a legaturii cu traditia si comunitatea crestina.
Concluzie
Crezul reprezinta o parte integrala a credintei crestine, exprimand esenta invataturilor crestine fundamentale. El ilustreaza credinta in Trinitate, rolul lui Iisus Hristos, importanta Bisericii si speranta in viata vesnica. Rostirea Crezului este o modalitate de a marturisi credinta personala si de a se conecta cu traditia crestina care se intinde pe parcursul a mai multor secole.